Ghampower

Duurzame energie is in Nepal bovenal energie

Blogs Comments (0)

Zonnepanelen. In Nederland wordt er vaak met enige scepsis naar gekeken. Duur, onbetrouwbaar en het lost geen tastbaar probleem op. Klimaatverandering? Luchtkwaliteit? In de Westerse wereld weten we stiekem wel dat dit problemen zijn, maar echt voelen doen we ze niet.

Hoe anders is dat in Nepal waar een kwakkelend elektriciteitsnetwerk afhankelijk is van waterkrachtcentrales (lees: het regenseizoen) of vieze, luidruchtige en bovenal dure diesel. Duurzame energie wordt daar niet zozeer als duurzaam gezien maar vooral als energie. Dat maakt niet alleen de acceptatie van zonne-energie makkelijker, ook de business case en de maatschappelijk impact wordt plots vanzelfsprekend. Zo is het Nepalese zonne-energiebedrijf Gham Power in gesprek met een cementfabriek die niet aangesloten kan worden op het elektriciteitsnet. Dat betekent dat de fabriek slechts 45 dagen per jaar operationeel kan zijn, met alle gevolgen voor de eigenaar en werknemers van dien.

Of neem Ecoprise, de onderneming die energie oplossingen biedt voor afgelegen gebieden. Door zonnepanelen geïntegreerd met licht en ovens met fatsoenlijke schoorstenen aan de man te brengen maakt de leefkwaliteit op het Nepalese platteland enorme sprongen. En passant biedt Ecoprise ook nog eens werkgelegenheid aan de lokale bevolking die de assemblage van producten verzorgt.

Waar duurzame energiebedrijven zich in Nederland eindeloos moeten verantwoorden, combineren Nepalese ondernemers schijnbaar achteloos de 3 P’s om mogelijkheden voor zichzelf en andere te creëren.

Pin It

» Blogs » Duurzame energie is in Nepal...
On 13 februari 2014
By
, , , ,

Geef een reactie

« »