Bandipur

Klaarwakker

Blogs Comments (0)

“Ben je ook klaarwakker?”

Het is half vijf ‘s nachts en ik staar naar het plafond. Mijn hersenen draaien op volle toeren. De windenergieplannen van Kushal, de geur van Kathmandu’s straatleven, de verrekt pittige smaak van mijn eerste momo’s. Buiten blaft een hond in een tergend strak ritme: een keer per tien seconde. Kennelijk ben ik niet de enige die wakker ligt met een kop vol nieuwe indrukken en ideeën. In het bed naast me ligt kamergenoot Thomas te woelen. Inderdaad klaarwakker.

De eerste dag in Kathmandu begon met een prima ontbijt op het dak van ons hotel met uitzicht over de stad. De uitlopers van de Himalaya zijn nauwelijks te zien door de combinatie van smog en ochtendmist. Na het ochtendmaal ontmoeten we in een restaurant even verderop zes Nepalese ondernemers aan wie impact investment fund One to Watch ons heeft gekoppeld. In tweetallen gaan we met hen aan de slag. Sommigen zijn op zoek naar een investering om hun zaak uit te breiden, anderen zitten nog in start-up fase, legt Willem van One to Watch uit tijdens zijn intropraatje. Samen met Daphne, ben ik gekoppeld aan de 34-jarige Kushal Gurung. Kushal is een rasondernemer. Zijn ogen twinkelen als hij vertelt over zijn projecten die variëren van een aandeel in een vleesfabriek in Pokhara tot een handel in Made in China Louis Vuitton tassen. Zijn echte passie ligt bij windenergie. Niets liever wil hij het eerste grootschalige windenergieproject in Nepal van de grond trekken. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig als we later die zondag in zijn kantoortje alle ins en outs van zijn plan doornemen. Toch liggen er wel kansen. In een land waar iedere wijk in de hoofdstad 12 uur per dag zonder stroom zit, het platteland grotendeels niet is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en brandhout de voornaamste energiebron is, kan elk (duurzaam) energieproject een bijdrage leveren. Morgen gaan we verder met het aanscherpen van zijn business model. Ik ben benieuwd.

Mijn kamergenoot heeft de slaap inmiddels weer kunnen vatten. Buiten is de hond gestopt met blaffen. Ook ik draai me nog maar eens om.

Pin It

» Blogs » Klaarwakker
On 1 februari 2014
By
, ,

Geef een reactie

« »