Open innovatie en co-creatie

Open innovatie is innoveren met behulp van buitenstaanders. Het vergt moed en lef om je als bedrijf open te durven stellen. Maar eenmaal die stap gezet kun je met co-creatie, open innovatieplatforms en financieringsvormen als crowdfunding in een korte tijd een hoop bereiken. Wij helpen je daarbij en bieden de juiste tools.

5 november 2013

  • crowd

Case

Netwerkbedrijf Alliander zorgt via energienetwerken voor de distributie van gas en elektriciteit in een groot deel van Nederland. Anticiperend op een veranderende energiemarkt en vanuit de visie te streven naar een betere samenleving werkt Alliander hard aan duurzame innovaties.

Uitdaging

Innovatie wordt binnen Alliander veelal ‘geregisseerd’ vanuit het bedrijf zelf. Daarnaast ontstaan er regelmatig innovatieve ideeën binnen Alliander, maar komen deze innovaties niet altijd van de grond. Vanuit de innovatiecommissie bestond de wens om innovatie vanuit co-creatie en ‘open’ innovatie te verkennen, waarbij buitenstaanders bij het innovatieproces betrokken worden. Om te leren hoe Alliander open innovatie in kan zetten als innovatietool, hebben wij een tweetal externe startende ondernemers verder geholpen met open innovatie. Het proces is vastgelegd en als leeromgeving ter beschikking gesteld.

Impact

Door twee externe cases te begeleiden, kreeg Alliander de mogelijkheid om mee te gaan in een startup-mentaliteit van innovatie doen. We creëerden een online leeromgeving waar medewerkers en andere betrokkenen hun ervaringen deelden en het proces konden volgen. Er werd een Open Innovatie Festival georganiseerd door een groep enthousiaste jonge talenten, en de twee ondernemers hebben met een vliegende start de markt betreden.

Comments are closed.